Prezentujemy Państwu treść opracowaną z udziałem jaktozrobiles.pl
W szczycie sezonu cukiniowego możesz żałować, że nie możesz oddać swojego ogrodu. Być może uprawiasz ogromne zbiory cukinii, w tym potwory wielkości kija bejsbolowego, które zapomniałeś zebrać. Podczas gdy ja może być kuszący dawać te potwory daleko od, ty musisz unikać robić to, gdy cukiniowa polewka jest wielki sposobem używać up mnóstwo świeża cukinia w łatwej robić polewce. Ta zupa jest świetnym przepisem na początek letniego posiłku i zachowa się w lodówce przez tydzień.
Możesz zacząć od podgrzania bulionu warzywnego i oliwy z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj cebulę i czosnek. Dopraw solą koszerną, pieprzem i opcjonalnie cayenne. Kontynuuj gotowanie warzyw, aż będą miękkie jak widelec. Jeśli chcesz dodać więcej smaku, możesz je również zblendować po ostudzeniu zupy. Ta pyszna zupa zajmie tylko kilka minut, aby przygotować.
Jeśli wybierzesz zupę typu chunky, pomiń krok puree. Możesz zblendować ją z kawałkami, aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Alternatywnie, zamiast orzechów nerkowca możesz użyć mleka kokosowego. Możesz również dodać do zupy starty parmezan. Tylko pamiętaj, aby unikać używania cukinii, które są zbyt kwaśne, ponieważ okażą się złe dla Ciebie. Inną wskazówką jest użycie świeżej cukinii z jasną, jędrną skórą i unikanie wszelkich zmarszczek lub miękkich miejsc. Dla dodatkowego smaku, zastąp szalotki czerwoną, białą lub brązową cebulą.
Aby przechowywać zupę, po prostu zamroź ją. Jeśli chcesz odgrzać ją później, po prostu podgrzej ją delikatnie na kuchence. Ta zupa dobrze się zamraża i utrzymuje się przez dwa lub trzy dni. Jest to również świetna opcja, jeśli próbujesz zrobić zupę Whole30 lub bez nabiału. A jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę z cukinii, nie martw się, łatwo jest dostosować ten przepis do własnych potrzeb dietetycznych.
Przyrządzając zupę z cukinii, możesz dodać dodatkowe warzywa, takie jak ziemniaki, aby uczynić ją bardziej sycącą i kremową. Aby uczynić ją wegańską, możesz użyć mleka z nerkowców zamiast śmietany, co doda jej bogatego smaku bez uszczerbku dla wartości odżywczych. Najlepsze jest to, że cukinia jest częścią rodziny roślin Cucurbitaceae, znanej również jako bulwy. Jednak technicznie są to owoce, więc nie bądź zaskoczony, jeśli cukinia zostanie pomylona z warzywem.
W uzupełnieniu do cukinii, ta zupa jest również dobra dla ciebie. Zawiera tylko 98 kalorii na porcję, bez dodawania śmietany lub masła. Cukinia jest warzywem, które jest obfite i często niedrogie. Aby uczynić tę zupę zdrowszą, możesz również dodać kukurydzę lub cebulę, a będzie ona wegańska. Gdy zupa jest gotowa, możesz ją podawać na ciepło lub na zimno. Możesz również dodać plasterek cytryny dla miłego wykończenia.
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę, upewnij się, że obierasz cukinię. Jeśli używasz dużej cukinii, być może będziesz musiał ją obrać. Sześciocalowa cukinia będzie najlepsza, więc miej to na uwadze podczas zakupów cukinii. Możesz również użyć mrożonej cukinii przez cały rok. Te warzywa są łatwo dostępne przez cały rok. Ważne jest, aby zwracać uwagę na wielkość cukinii, ponieważ duża nie będzie się równo gotować.
Podobne tematy