Istnieje wiele różnych sposobów przyrządzania steku na grillu. Istnieją grille na gaz i węgiel drzewny, więc możesz przyrządzić stek na obu rodzajach. Oto kilka wskazówek, aby twoje steki smakowały wyśmienicie:
Na początek wybierz typ steku, który chcesz. Istnieją różne cięcia, które mają różne czasy gotowania, takie jak flank steak, który gotuje się szybko. Dla eleganckiego posiłku, zdecydować się na filet mignon lub ribeye. Możesz zostawić stek na 10 minut, aby zamknąć soki. Po upływie tego czasu, przykryj stek folią, aby utrzymać go w cieple. Upewnij się, że podążasz za „ziarnem” steku; jest to kierunek włókien w mięsie.
Inna ważna wskazówka to wstępne rozgrzanie grilla. Jeśli gotujesz dla tłumu, pokrój każdy stek na pojedyncze kawałki. Ciepło resztkowe z grilla będzie nadal gotować stek. Pamiętaj, że steki zwiększą swoją temperaturę, gdy będą odpoczywać. Ponadto, ważne jest, aby często obracać steki podczas grillowania. Ale pierwszy krok jest krytyczny: podgrzanie grilla. Prawidłowo rozgrzany grill da stek, który smakuje świetnie i ma chrupiącą powierzchnię.
Przyrządzając steki na grillu, należy używać soli koszernej. Sól ta jest podobna do soli morskiej. Nie używaj jodowanej soli stołowej, ponieważ jest ona ultra drobnoziarnista i jest przesiąknięta jodem. Alternatywnie, możesz użyć pieprzu, aby dodać dodatkowy smak do swojego steku. Niezależnie od tego, czy wybierzesz seared lub marynowane, steki na grillu są pyszne i mogą być przygotowane w ciągu kilku minut.
Dla steku medium-rare, użyj cyfrowego termometru do mięsa, aby sprawdzić temperaturę wewnętrzną. Steki powinny mieć od 130 do 125 stopni Fahrenheita. Aby ugotować steki medium-rare, możesz użyć termometru instant-read. Kiedy będziesz gotowy do spożycia swojego steku, pozostaw go na około 5 minut na desce do krojenia. Ten odpoczynek pomoże sokom pozostać w mięsie.
Przed przyrządzeniem steku na grillu, należy rozgrzać grill. Grill węglowy lub gazowy musi być wstępnie rozgrzany, zanim umieścisz na nim steki. Upewnij się, że grill ma co najmniej 500 stopni przed umieszczeniem steków. Aby steki były chrupiące z zewnątrz, należy rozgrzać grill przez około 20 minut. Aby uzyskać medium-rare, należy umieścić steki nad najgorętszą częścią grilla.
Przyrządzając steki na grillu, należy pamiętać o przestrzeganiu właściwych czasów gotowania dla każdego rodzaju steku. Steki, które są gotowane z wysoką temperaturą są bardziej prawdopodobne, aby mieć piękny sear i delikatne wnętrze. Przy wyborze steku ważne jest, aby znać rozmiar, kształt i miejsce cięcia. Jeśli grillujesz więcej niż jeden stek, pamiętaj, aby sprawdzić temperatury każdego z nich, aby gotowały się równomiernie.
Gdy grillujesz gruby stek, najlepiej sprawdza się metoda reverse sear. W tej metodzie, zaczynasz gotować stek na pośrednim ogniu, a następnie przenosząc go do gorętszego bezpośredniego ciepła części grilla. Stek powinien mieć około 225 stopni F zanim dodasz go do grilla. Następnie, niech stek odpocząć przez co najmniej 5 minut przed podaniem. To gwarantuje, że stek będzie idealnie zrobiony.
Podobne tematy