Aby zrobić lody w maszynce do lodów, najpierw musisz przygotować „lodową kąpiel”. Może to być po prostu duża miska wypełniona lodem do połowy lub dwóch trzecich wysokości. Aby przygotować kąpiel lodową, po prostu umieść miskę w zlewie, dodaj tyle lodu, aby wypełnić ją do połowy i przykryj sitkiem.
Jeśli chcesz mniej bogate lody, możesz po prostu dodać do nich dodatkowe składniki. Możesz dodać wiórki czekoladowe, posiekane truskawki, sos karmelowy lub posypkę. Możesz podawać lody soft-serve od razu po zakończeniu procesu przez maszynę do lodów. Możesz też zamrozić je, aby podać, gdy będą miały konsystencję soft-serve. Po zamrożeniu lodów można je przelać do pojemnika przystosowanego do zamrażania.
Aby zrobić krem bez jajek, użyj skrobi kukurydzianej zamiast gęstej bitej śmietany. Skrobia kukurydziana stabilizuje lody i zapobiega tworzeniu się kryształków lodu. Dzięki temu uzyskasz gładkie, aksamitne lody bez nieprzyjemnego smaku skrobi. Aby zrobić lody czekoladowe, użyj czekolady o zawartości co najmniej 60 procent kakao. Do zrobienia pełnych smaku lodów potrzeba około 6 uncji czekolady.
Przy zamrażaniu lodów umieść miskę do lodów w zamrażarce na 24 godziny przed ubijaniem. Wyjmij miskę z zamrażarki, gdy będziesz gotowy do użycia. Modele z wbudowaną zamrażarką wymagają, aby składniki były zimne. Jeśli chcesz często robić lody, rozważ zainwestowanie w izolowany pojemnik na lody. Papierowe pojemniki z pokrywkami są wygodne dla indywidualnych porcji.
Aby lody były smaczniejsze, dodaj w nich odrobinę cukru. Ciężka śmietana zapewnia strukturę i odczucie w ustach lodów. Tworzy rusztowanie, które zatrzymuje kropelki wody podczas zamarzania. Dodanie mleka zmniejsza ilość tłuszczu w śmietanie i dodaje trochę białka. Niewielka ilość to bardzo dużo! Z odrobiną dodatkowego wlewu, twoja maszyna do lodów wyprodukuje bogatszy, bardziej kremowy smak.
Kiedy używasz swojej maszyny do lodów, najlepiej jest przygotować miskę do lodów co najmniej 30 minut przed użyciem. Miskę do lodów należy zamrozić na cztery do dwunastu godzin. Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, zamroź miskę na co najmniej cztery do dwunastu godzin przed ubijaniem. Lody wtedy zgęstnieją i będą miały konsystencję „soft serve”.
Gdy już zgromadzisz narzędzia, możesz teraz robić pyszne lody prosto we własnej kuchni. Nie tylko jest to łatwe do zrobienia, ale możesz również eksperymentować z różnymi smakami. Jeśli jesteś nowy w robieniu lodów, spróbuj użyć kupionych w sklepie smaków. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i będziesz mógł wypróbować różne kombinacje kilka razy w ciągu jednego dnia. Aby dodać owocowy smak do swoich lodów, wymieszaj owoce z cukrem. Cukier sprawi, że owoce będą miękkie.
Gdy już wymieszasz mleko, śmietanę i żółtko w odpowiednich proporcjach, możesz przygotować bazę dla swoich lodów. Dzięki proporcjom nabiału do żółtka i śmietanki uzyskasz gęste i kremowe lody. Mleko i żółtko powinny być równe trzem kubkom. Jeśli wolisz lżejszą bazę, to dodaj więcej mleka i śmietany, ale zmniejsz ilość żółtek, aby baza była nieco cieńsza. Najlepszą częścią robienia własnych lodów jest to, że jest to świetne zajęcie zarówno dla dzieci jak i rodziców.
Podobne tematy