Możesz zrobić swój własny syrop z mniszka lekarskiego używając kwiatów mniszka. Wystarczy opłukać kwiaty i odrzucić wszelkie robaki, a następnie umieścić je w garnku. Doprowadź garnek do wrzenia. Gdy woda z mniszka się zagotuje, zdejmij ją z kuchenki i przesiej płatki. Wymieszaj płatki mniszka z cukrem do dżemu. Dodaj sok z cytryny i pozwól mieszance gotować się przez 5 minut. Gdy syrop osiągnie pożądaną konsystencję, przecedzić i przechowywać w słoiku lub butelce.
Aby zrobić syrop z mniszka lekarskiego, zebrać kwiaty mniszka i wycisnąć sok do przejrzystego płynu. Wymieszaj ten płyn z cukrem, sokiem z 2 cytryn i wodą. Gotuj go na wolnym ogniu, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Przechowuj syrop z mniszka w czystym słoiku, aby użyć go w ciągu miesiąca. Jeśli nie chcesz go jeść od razu, pozwól mu ostygnąć przed dodaniem go do kanapek lub herbaty.
Przed użyciem syropu z mniszka lekarskiego upewnij się, że używasz odpowiedniej ilości cukru. Niektóre przepisy zalecają użycie cukru kokosowego, swerve lub erytrytolu. Możesz również użyć cytryny, aby przeciąć słodycz. Możesz również dodać szczyptę wanilii dla smaku. Jeśli chcesz lżejszy syrop, możesz użyć mniej cukru, podczas gdy przepis jest taki sam.
Główki kwiatów mniszka lekarskiego są łatwe do zebrania. Wystarczy pamiętać, aby wybrać stocznię bez chemicznych oprysków. Następnie, opłukać i wysuszyć głowy mniszka i pozwolić im strome dla godziny do dnia. Podczas gdy płatki kwiatów mniszka są jeszcze wilgotne, możesz zachować pyłek dla dodatkowych korzyści zdrowotnych. Syrop zgęstnieje jak się ochłodzi.
Od kiedy kwiaty mniszka wyschną, możesz je odcedzić i przelać syrop do szklanego słoika lub butelki. Możesz również zagotować pokrywki słoików mason przed uszczelnieniem słoików z syropem z mniszka. Po ostygnięciu słoików, będą one naturalnie zamknięte. Ciesz się swoim syropem z mniszka lekarskiego na naleśnikach i gofrach, a oprócz deserów i napojów, możesz nawet podać go na śniadanie.
Możesz użyć syropu z mniszka lekarskiego jako wegańskiej alternatywy dla miodu. Jest słodki i orzeźwiający, i idzie dobrze na lody, owsiankę i wypieki. Upewnij się, że zbierasz kwiaty mniszka, gdy są w rozkwicie. Wybierz czyste, dobrze oświetlone miejsce i unikaj stosowania pestycydów. Pamiętaj, aby usunąć żółte płatki, ponieważ zielona podstawa może dodać odrobinę goryczy.
Mniszek lekarski jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Młode liście są pyszne jedzone na surowo, natomiast łodyga i korzenie są jadalne. Kwiaty mniszka mogą być dodawane do sałatek lub omletów. Stanowią również pyszny dodatek do potraw. Można je również dodawać do chlebów, naleśników i makaronów. Możesz nawet zrobić syrop z korzeni mniszka. Herbata z mniszka lekarskiego to świetny sposób, aby cieszyć się tym zdrowym ekstraktem ziołowym.
Jeśli nie lubisz smaku miodu, możesz zrobić własny wegański substytut miodu. Miód mniszkowy nie jest w rzeczywistości wykonany z pszczół, ale raczej z kwiatów mniszka. Miód mniszkowy jest podobny do miodu w kolorze i konsystencji, i jest wegańską alternatywą dla prawdziwego miodu. Pomimo swojego wyjątkowego smaku, miód z mniszka ma taką samą słodycz jak miód. Stąd też miód mniszkowy jest zdrową, pyszną wegańską alternatywą dla miodu.
Podobne tematy